Doğum ve Sezaryen


Normal doğum zamanı gebeliğin 37-40. haftaları arasındadır. 37. hafta öncesi doğumlar erken doğum, 40. hafta ertesi gebelikler günaşımı olarak değerlendirilir.

Çatı Muayenesi Nedir?

Çatı muayenesi elle yapılan bir muayenedir ve bebeğin doğum kanaldan geçtiği kemik ve yumuşak dokunun bebeğin doğumu için yeterli genişlikte olup olmadığı değerlendirilir. Sancıların başlaması ya da suyun gelmesi ile doğumun başında kemik yapının girişi, ortası ve çıkışı değerlendirilir. Bazı pelvis (leğen kemiği) tiplerinde normal doğum yerine sezaryen ile doğumu tercih etmek daha sağlıklı olacaktır.

Doğum Başladığını Nasıl Anlarım?

Düzenli, ritmik sancıların başlaması, suyun gelmesi, nişan gelmesi (leke tarzında kanama) durumlarında doğum başlamış olabilir; bu belirtilerden biri mevcutsa doktorunuza başvurunuz!

Suni Sancı Nedir?

Anne ya da bebeğin sağlığı için doğumun normal zamanından önce başlatılması ya da 40 haftayı geçen ama doğumu doğal olarak başlamayan gebelerde doğumun başlatılması amacıyla serum içinde ya da vajinal olarak verilen ilaçlardır. Bu ilaçlarla normal doğum sancılarının tetiklenerek kendi sancılarının başlaması hedeflenir.

Sancıları ve doğumu kendiliğinden başlamış fakat bir süre sonra sancıları azalan ya da yeterli sancısı olmayan gebelerde de sancıları yeterli düzeye getirmek için destek amaçlı olarak da kullanılabilir.

Ağrısız Normal Doğum (epidural Analjezi, Prenses Doğum) Nedir?

Doğum süreci oldukça ağrılı ve sancılıdır. Ritmik olarak 3-5 dakikada bir rahmin kasılması ile ağrılar ortaya çıkar. Epidural analjezi ile belden yapılan ince bir iğne ile omurilik üzerindeki epidural boşluğa bir katater bırakılır ve bu katater aracılığı ile düzenli aralıklarla ağrı kesici yapılır. Normal ıkınma, yürüme devam etmektedir ve his değişikliği yaşanmaz. Annenin ağrısız doğum yapması ve doğum sonrası rahatça emzirmesi için uygun hastalarda uygulanmalıdır.

Normal Doğum Yapabilir Miyim?

Takiplerinde herhangi bir sorun olmayan, zamanı gelmiş, normal doğum ağırlığına sahip bebeğin başı ile doğum kanalına ideal pozisyonda girdiği, anne pelvik kemik yapısı doğuma uygun, yeterli sancıları ve doğum süresince bebeğin iyilik halinin olması gerektiği gibi seyreden her anne için ilk seçenek normal doğum olmalıdır.

Kimler Sezaryen Olmalı?

Aşağıdaki durumlarda bebeğin ve anne sağlığını tehlikeye atmamak adına sezaryen ameliyatı ile doğum yapmak uygun görülmektedir:

  • Annenin normal doğum korkusu, endişesi (maternal anksiyete)

  • Tahmini doğum ağırlığı 4000-4500 gr üstü olması

  • Ters (makat) geliş ya da yan duruş pozisyonunda olması

  • Baş geliş ama başın doğum için uygun pozisyonda olmaması

  • Bebeğin normal doğumu tolere edemeyecek kalp atımları göstermesi

  • Normal doğum ilerlemesinin yavaşlaması, durması

  • Bebeğin eşinin (plasenta) rahim ağzını kapatıyor olması

  • Geçirilmiş rahim ameliyatları

  • Bazı çoğul gebelikler (bebeklerin durumuna göre)

Normal doğum mu? Sezaryen mi?

Normal doğum ya da sezaryen, önemli olan anne ve bebeğin sağlıklarının mutlak suretle korunarak doğumun gerçekleştirilmesi olmalıdır!

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

gebelik-oncesi-degerlendirme
Gebelik Öncesi Değerlendirme

Gebelik tanısı konulduğunda en az 4-5 haftalık gebelik oluştuğu düşünüldüğünde, bu sü…

Devamını Oku
gebelik-takibi
Gebelik Takibi

Gebelik tanısı adet gecikmesi olan kadının yapılan kan gebelik testinin pozitif olmas…

Devamını Oku
lohusalik-emzirme
Lohusalık & Emzirme

Lohusalık, doğum eylemini müteakiben annede gebelik boyunca meydana gelen değişiklikl…

Devamını Oku