Genital Enfeksiyonlar

Vajinal Akıntılar Normal midir?

Her kadında vajinal akıntı olabilir, özellikle renksiz, kokusuz vasıfta bir akıntı adet dönemi öncesi, ortası ya da sonrası, kıvamında değişiklikler olsa dahi normal kabul edilir.

Genital Enfeksiyonlar Neden Olur?

Vajina içinde yaşayan yararlı mikroorganizmalar vajen florasını oluşturarak vajen pH’sını asidik düzeyde tutarlar ve zararlı mikroorganizmaların çoğalmalarına engel olurlar. Başka nedenlerle antibiyotik kullanılması, vajinal duş gibi durumlarda bu flora dengesi bozularak zararlı ve fırsatçı mikroorganizmalar çoğalmaya başlar ve vajinit dediğimiz vajinal enfeksiyonlara yol açar.

Sentetik iç çamaşırı kullanımı, günlük ped kullanılması, ıslak mayo ile uzun süre kalınması gibi dış genital organların uzun süre ıslak ve nemli kalması da genital enfeksiyona zemin hazırlar.

Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar da (Trikomonas enfeksiyonu gibi) cinsel ilişki ile vajina içine yerleşerek enfeksiyona neden olur.

Diabet hastaları da artan şeker düzeyleri ve bağışıklık sisteminin baskılanması nedeniyle tekrarlayan enfeksiyon riski altındadırlar. Kan şekerinin kontrol altına alınması bu riski azaltır.

Genital Enfeksiyon Bulguları Nelerdir?

Akıntı hastaların en sık kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına başvuru sebeplerinden biridir. Yeni başlayan akıntı, mevcut akıntıda artış olması, natürünün değişmesi enfeksiyon bulgusu olabilir. Kötü koku varlığı, sarı-yeşil renkte olması, köpüklü akıntı, beyaz tortu şeklinde akıntı enfeksiyon varlığına işaret eden delillerdendir.

Adet zamanı dışında leke şeklinde kanama, ilişki sonrası kanama da rahim ağzı iltihabının göstergesi olabilir. Bu gibi durumlarda rahim ağzı doktor tarafından incelenmeli, enfeksiyon var ise tedavisi ile birlikte Pap Smear sürüntü örneği alınarak hücresel düzeyde de ek bir hastalık olmadığı araştırılmalıdır.

Kasık ağrısı, karın alt bölgesinde ağrı, ilişki sırasında ağrı gibi şikayetler de genital enfeksiyonların belirtileri arasında sayılır. Ayrıca bazı enfeksiyonlar da idrar yaparken yanma, batma da olabilir.

Kaşıntı varlığı özellikle mantar enfeksiyonlarında sıklıkla rastlanılır. Dış genital bölgede kızarıklık, şişlik yine genital enfeksiyonlarda görülebilir.

Bazı enfeksiyonlar rahim ve tüplere ulaşarak tüplerde tıkanıklığa, bu da sperm geçişini engelleyerek kısırlığa neden olabilir. Yine tüplere ve yumurtalıklara ulaşan ağır enfeksiyonlar ateş yüksekliği ile beraber bulantı veya kusmanın eşlik ettiği karın ağrısı, genel durum bozukluğu gibi ciddi durumlara yol açabilir.

Genital Enfeksiyonların Tedavisi Nedir?

Genital enfeksiyonların tedavisi her enfeksiyonda olduğu gibi sebep olan mikroorganizmaya karşı etkili uygun antibiyotik kullanılımı olacaktır. Mantar enfeksiyonları ise uygun antifungal ilaçlarla tedavi edilirler.

Kullanılacak ilacın ağızdan ya da vajinal yoldan alınması arasında etkinlik açısından fark yoktur, fakat vajinal yoldan kullanılan ilaçlarda sistemik yan etki riski daha az olacağı için ilk tercih olması mantıklıdır.

Genital Enfeksiyonları Engellemek İçin Neler Yapılabilir?

Genital enfeksiyona zemin hazırlayan sebeplerin ortadan kaldırılması tekrarlayan enfeksiyonların engellenmesi için çok önemlidir. Sentetik iç çamaşırı yerine pamuklu iç çamaşırı kullanımı, sık değiştirilmesi, günlük pedlerin mecbur kalmadıkça kullanılmaması ve sık değiştirilmesi, çok sıkı pantolonlardan kaçınılması, vajinal duş alışkanlığı varsa terkedilmesi, gerekli olmadıkça antibiyotik kullanılmaması, Diabet hastalarının şeker düzeylerinin kontrol altında olması enfeksiyon riskini azaltacaktır.

Tekrarlayan Genital Enfeksiyon Nedir?

Her kadında yılda en fazla 3 veya 4 kere genital enfeksiyon olması normal kabul edilebilir. Yılda 4 ve üzeri tekrar eden genital enfeksiyonlar için daha ayrıntılı araştırma yapılmalı, vajinal kültür alınarak uzun süreli tedavi planlanmalıdır. Ayrıca ilaç kullanımı sonrası şikayetleri gerileyen fakat bir süre sonra tekrar şikayetleri olan hastaların partnerlerinde de hastalık ya da taşıyıcılık olabileceği akılda tutularak uygun hastalarda partnerin de tedavisi planlanmalıdır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

hpv-smear
HPV-Smear

Rahim ağzı kanseri en sık görülen jinekolojik kanser türlerinden birini oluşturmaktad…

Devamını Oku
polikistik-over-sendromu
Polikistik Over Sendromu

Polikistik over sendromu, kadınlarda adet düzensizliklerinden tüylenmeye, kilo alımın…

Devamını Oku
dogum-kontrolu
Doğum Kontrolü

Aile planlaması, çiftlerin istedikleri sayıda ve zamanda çocuk sahibi olmaları demekt…

Devamını Oku