Emzirme Nasıl Olmalıdır?
Anne sütü bebeği için en uygun ve yeterli besindir ve aksi söylenmedikçe ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü bebeğiniz için gerekli tüm besin bileşenlerini karşılamaktadır. Doğum sonrası ten tene temas ve en kısa sürede emzirmenin başlaması anne bebek arasında ilişkinin güçlendirmesini sağlar. Doğum sonrası ilk günlerde 2 saatte bir sık sık emzirme ile süt üretimi artacak, bebeğin ihtiyacı karşılanacaktır.
Bebeğin ağzı meme başı ile birlikte tüm kahverengi alanı kapsayacak şekilde açık olarak memeyi tutmalı, emme sırasında hava alması, şapırtı sesi çıkarmasına izin verilmemelidir. Doğru emme sırasında çenesinin ve bazen kulaklarının hareket ettiği görülür. Bebek her zaman aynı şiddette emmeye devam etmeyebilir, kısa dinlenme aralıklarında meme bırakılmamalıdır.
Meme Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Bebeğin her iki memeden sıra ile emzirilerek her iki memenin sırası ile tam boşaltılması önemlidir.
Memede süt birikmesi süt yollarının tıkanarak ağrıya ve ateşe neden olabilir; tedavisinde sıcak uygulama ve memenin tam sağılarak boşaltılması uygundur. Ancak meme iltihabı (mastit) da benzer şikayetlere yol açabildiğinden doktor tarafından muayene edilerek gerekirse uygun antibiyotik tedavisi verilmelidir.
Emzirme sonrası çatlak oluşumunu engellemek için kremler kullanılabilir. Emzirme sonrası meme başına krem sürülmesi ve bir sonraki emzirmeye kadar kremli kalması özellikle emzirmeye yeni başlanıldığı dönemde büyük fayda sağlar.
Taburculuk Sonrası Evde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Beslenme alışkanlıkları aynı gebelikte olduğu gibi önem arz etmektedir. Emzirme nedeniyle artmış kalori ihtiyacı dengeli bir şekilde karşılanmalı, süt yapımı artsın diye aşırı şeker, karbonhidrat yemekten kaçınılmalıdır. Özellikle bol su tüketimi hem süt yapımı artışı hem de kabızlıktan kaçınmak için önerilir. Emzirmenin gebelikte alınan kiloların geri verilmesi için yüksek miktarda kalori yaktığı da unutulmamalıdır.
Doğum sonrası löşi denilen vajinal akıntı ilk günlerde kırmızı-vişne çürüğü, zamanla pembe kahverengi renge dönerek en geç 6 hafta içinde kaybolur. Ani aşırı kanama ya da normal adet kanamasından fazla miktarda kanama olursa ve/veya vajinal akıntıya kötü koku, kaşıntı eklenmesi durumlarında hekiminize başvurmanız uygun olacaktır.
Yara Yeri Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Normal doğum sonrası, dikişli ya da dikişsiz, vajina içini temiz, kuru tutmanız, iç çamaşırınızı sık değiştirmeniz hızlı iyileşme için yeterli olacaktır.
Sezaryen sonrası 24. saatte yara yeri pansumanının açılması, yaranın hava alması, ıslak, nemli kalmaması önerilir. Yara yerine herhangi bir krem ya da ilaç sürmeniz gerekmez. Yara yerinde kızarıklık, ısı artışı, şişlik, kötü kokulu akıntı farketmeniz durumunda hekiminize başvurunuz.
Doğum sonrası cinsel ilişki ne zaman olmalıdır?
Lohusalık dönemi boyunca cinsel ilişki önerilmez. Doğum sonrası 6. Haftadan itibaren ilişki olabilir.
Doğum sonrası korunmaya ne zaman başlamak gerekir?
Doğum sonrası emzirme olsun ya da olması adet kanaması olmasa bile 3. aydan itibaren yumurtlama başlayabildiğinden korunma önerilir.
Spiral (rahim içi araç) kullanmak isteyen kadınlar doğum sonrası 6. haftadan itibaren spiral taktırabilirler. Adet kanaması beklenmesine gerek yoktur.
Emziren anneler sadece Progesteron içeren doğum kontrol haplarını 3. aydan itibaren kullanmaya başlayabilirler.