Miyom


Miyomlar rahim duvarı kas tabakasından köken alarak büyüyen oluşumlardır. Kadınlarda en sık görülen iyi huylu tümörlerdendir, özellikle 35 yaş sonrası görülme sıklığı % 50’lere ulaşmaktadır. Hormon bağımlıdırlar, ergenlik öncesi görülmesi beklenmez, menopoz sonrası küçülmesi beklenir, gebelikte hormon düzeylerinin artışı ve rahmin kanlanmasının artışına bağlı olarak büyüyebilirler.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyomlar değişik boyutlarda olabilmekte ve rahmin farklı duvar ve tabakalarından köken almakta ve böylece boyutu ve yerleştiği yere bağlı olarak farklı belirtilere yol açabilmektedir.

Kimi küçük miyomlar herhangi bir belirti vermezler ve tesadüfen jinekolojik muayene ve ultrasonografi sırasında fark edilirler.

Adet kanama miktarında artış, kanamanın uzun sürmesi, ara kanamalar en sık başvuru nedenidir. Özellikle rahim içine doğru uzanım gösteren miyomlar ile rahmin iç yüzeyine baskı yapan orta büyüklükteki miyomlar kanama bozukluklarına yol açarlar.

Rahim ön duvarında dışa doğru büyüyen miyomlar idrar torbasına baskı yaparak idrar kapasitesinde azalmaya ve sık idrara çıkmaya neden olabilirler. Benzer bası etkisiyle rahim arka duvarından dışarı doğru uzanım gösteren miyomlar arkada komşu barsak bölümlerine bası yaparak kabızlık ya da ishale neden olabilmektedir.

Gebelik oluşumu sırasında rahim iç duvarına basılayan miyomlar döllenmiş yumurtanın (embriyo) rahim duvarına tutunmasına engel olarak kısırlığa yol açabilirler.

Ayrıca çok büyük miyomlar karın alt bölgesinde ele gelebilir ve karında dolgunluk, şişkinlik hissi verebilirler.

Miyom Tanısı Nasıl Konulur?

Miyom tanısı sıklıkla vajinal ya da karın yolu ile yapılan ultrasonografi eşliğinde konulur. Büyüklüğü ve yerleşimi değerlendirilir. Net tanı konulamayan, yumurtalıklarla sınırları net ayırt edilemeyen hastalarda MR (Magnetik Rezonans) görüntüleme de oldukça yardımcıdır.

Miyom Tedavisi Nedir?

Öncelikle herhangi bir şikayete neden olmayan, hızlı büyüme göstermeyen, ileride riskli olacağı düşünülmeyen miyomlar tedavi edilmek zorunda değildir, fakat düzenli aralıklarla takip altında olmalıdır.

Miyomların ne yazık ki ilaçla tedavisi bulunmamamaktadır. Bir takım ilaçlar (GnRH analogları gibi) geçici menopoz durumu yaratarak kısa bir süreliğine miyomda küçülmeye yol açsa da, bu durum ilacın kesilmesiyle tekrar eski haline geleceğinden ve ilacın yan etkileri nedeniyle uzun süre kullanılamayacağından dolayı bu tedavi yalnızca çok büyük miyomların ameliyat öncesi küçültülmesi amacıyla kısa dönem için kullanılabilinirler.

Cerrahi olarak miyomun çıkartılması gerektiği durumlarda bu ameliyatlar açık (karın ön duvarında kesi ile) ya da kapalı (histeroskopi ya da laparoskopi) yöntemlerle yapılabilir. Rahim içine doğru büyüyen küçük miyomlarda histeroskopi, diğer miyomlarda laparoskopi ya da açık cerrahi düşünülmelidir.

Miyomların tekrarlama olasılığı olduğundan 40 yaş üstü hastalarda aile planlaması da tamamlanmış ise rahmin tamamen çıkartılması da mantıklı bir seçenek olacaktır.

Ameliyat yöntemi tercihi yapılırken miyomun yeri, büyüklüğü, kadının yaşı, gebelik istemi ve hekimin tecrübesi göz önünde bulundurulmalıdır.

Gebelikte Miyom Zararlı Mıdır?

Gebelik sırasında artmış hormonların etkisi ve rahim kanlanmasının artması sonucu miyomlarda büyüme görülebilir. Gebe rahmindeki miyom yine büyüklüğü ve konumu göz önünde bulundurularak fetusa baskı yaparak düşük ya da erken doğuma yol açabilir, ya da doğum kanalını tıkayarak bebeğin doğum kanalından geçişini zorlaştırarak normal doğuma engel olabilir ve bu durum sezaryen ameliyatı gerektirir.

Miyomlar Kanserleşebilir mi?

Miyomlar kanserleşmez. Miyomlara benzer şekilde rahim düz kas hücrelerinden köken alan leiomyosarkom dediğimiz kanser türü vardır ve ultrasonografide veya MR görüntülemede normal myomlardan farklı gözükmezler. Nadir sıklıktadırlar ve çok hızlı büyüdüklerinden çok hızlı büyüme gösteren miyomlar cerrahi olarak çıkarılarak tedavi edilmelidir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

idrar-kacirma
İdrar Kaçırma

İdrar kaçırma, kişinin kendi isteği dışında kontrol edilemeyen idrar yapılmasıdır. Öz…

Devamını Oku
adet-duzensizligi
Adet Düzensizliği

Kadınlarda ergenlik ile başlayarak menopoza kadar devam eden doğurganlık çağında yaşa…

Devamını Oku
genital-enfeksiyonlar
Genital Enfeksiyonlar

Genital enfeksiyonlar çok çeşitli mikroorganizmaların sebep olduğu enfeksiyonlardır. …

Devamını Oku