Vajinoplasti, kadın iç genital organı olan vajinanın daraltılması operasyonunun adıdır.
Vajina, dış genital bölge ile rahim arasında yer alan, cinsel ilişki sırasında penisin içine penetre olduğu fibroelastik kas tabakadan oluşan yaklaşık 8-10 cm uzunluğunda bir organdır. Çeşitli nedenlerle vajinanın genişlemesi, vajina fonksiyonların bozulmasına ve bir takım sorunlara yol açmaktadır.
Vajina Genişlemesi Nedir?
Gebelik, doğum ve cinsel ilişki sırasında fizyolojik olarak genişleyip tekrar eski haline alan vajinanın çeşitli nedenlerle eski haline dönememesi ve vajina boşluğunun geniş olarak kalması vajina genişlemesi olarak adlandırılır.
Vajina Genişlemesi Nedenleri Nelerdir?
Öncelikle kişinin bağ dokusu özellikleri (genetik), travmatik ya da iri bebek doğum öyküsü, artan doğum sayıları, gebelikler, yaşlanma, vajina içinde travmalar, vajina genişlemesi nedenleri arasında sayılabilir.
Önceki doğumda açılan kesinin (epizyotomi) kötü iyileşmesi, uygun dikiş yapılamaması sonucu da vajina girişinde genişleme olabilir.
Vajina Genişlemesi Belirtileri Nelerdir?
Vajina genişlemesinde hastaların en sık yakınması cinsel tatminsizliktir. İlişki sırasında vajinanın penisi kavrayamaması, yeterli cinsel uyarının oluşmasını engeller ve hem kadının hem de partnerinin yeterli cinsel doyuma ulaşamamasına yol açar. Bu durum hem kişinin kendi, hem eşinin cinsel yaşamını olumsuz etkilemekte, ve kişinin özgüveninde yetersizlik hissetmesine neden olmaktadır.
Ayrıca ilişki sırasında ses gelmesi, hava gelmesi gibi durumlar da vajina genişlemesi ile ilgili belirtilerdir. Benzer şikayetler spor yaparken, ağırlık kaldırırken olduğu gibi karın içi basınç arttığı durumlarda da meydana gelerek kişinin sosyal hayatını da olumsuz etkilemektedir.
Bazı hastalar alttan ele gelen kitle, dolgunluk hissi, sarkma şikayetleri ile de başvurabilirler. Kimi zaman idrar kaçırma da bu şikayetlerine eşlik edebilir.
Vajinoplasti (Vajina Daraltma) Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Vajinoplasti ameliyatı ameliyathane şartlarında çoğunlukla rejyonel anestezi (belden uyuşturma), ya da genel anestezi altında yapılır. Vajina içinden yapılan bu ameliyatta fazlalık olan doku çıkartılır, varsa defektler onarılır, dokular sağlamlaştırılır ve vajina genişliği daraltılmış olur. Ameliyat vajina içinden yapıldığı için dışarıda, ciltte herhangi bir kesi izi olmaz. Kullanılan dikiş materyali kendiliğinden eriyen tiptedir ve alınması gerekmez.
Bu ameliyatlar sırasında aynı kesiden varsa idrar torbası sarkması, rahim sarkması, ya da vajina arka duvarından kalın barsak sarkması tamir edilebilir. Kötü iyileşen önceki doğum kesi izleri ve ona bağlı vajina ağzındaki genişlik düzeltilebilir. İdrar kaçırması olan hastalar için idrar kaçırma ameliyatı aynı seansta uygulanabilir.
Yapılan işlemlere bağlı olarak ameliyat süresi 30 dk ile 90 dk arasında değişebilir ve hastalar sıklıkla aynı gün taburcu edilirler.
Vajinoplasti (vajina Daraltma) Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Taburculuk sonrası hastaların vajina içini temiz ve kuru tutmaları önerilir. Hastalar evde normal banyolarını yapabilirler. Pamuklu iç çamaşırı kullanılmalı ve ıslak ve nemli kalmasına müsaade etmeyecek şekilde sık değiştirilmelidir.
Ameliyat sonrası 1 hafta ve 1 ay sonra olmak üzere doktor kontrolü yapılmalıdır. Doku iyileşmesininin tam olduğu hastalara ilişki sırasında muhakkak kayganlaştıcı kullanması önerilerek ilişkiye izin verilebilir.
Vajinoplasti Ameliyatı Sonrası Gebe Kalabilir Miyim?
Vajinoplasti ameliyatı sonrası gebe kalmanızda hiçbir problem yoktur fakat gerek gebeliğe bağlı hormonların etkisi gerek bebeğin mekanik etkisi sonucunda sezaryen ile doğum yapılsa bile, vajinadaki genişlemenin tekrar eski haline gelebileceği unutulmamalıdır. Şayet şikayetler tekrar başlarsa tekrar benzer bir operasyon yapılabilir.
Vajinoplasti Ameliyatı Sonrası Şikayetlerim Tekrar Ortaya Çıkar Mı?
Vajinoplasti ameliyatı başarısı son derece yüksektir, fakat vajina genişlemesinde en önemli neden kadının kendi bağ dokusu (genetik yapısı) olduğundan tekrar genişleme ihtimali az da olsa bulunmaktadır. Bu durum kadının yaşına, hormonal durumuna, mevcut hastalıklarına ve yaşam tarzına bağlıdır.
Hastalara ameliyat sonrası Kegel egzersizleri yapılmasını önermek şikayetlerin tekrar ortaya çıkmasını engelleyecek ya da geciktirecektir.